Första gången jag hörde talas om dBrand var 2013 då jag beställde ett titaniumskin till min Nexus 4. Jag minns hur förvånad jag var att den dök upp i brevlådan bara några dagar efter jag lagt min beställning och trots det mycket låga priset på under hundralappen inklusive frakt.

Min iPhone 6s har legat i ett tunt plastskal sedan jag köpte den i tron att baksidan skulle bevaras som ny. Tyvärr har skalet skaft mot telefonen och jag har underliga små "bubblor" som inte går bort. Då jag sneglat lite på iPhone 7 och de nya modellerna med svart baksida så bestämde jag mig för att beställa ett matte black skinn från dBrand.

Vad är skillnaden mellan ett skal och ett skinn? Ett skal läggs telefonen i och det går oftast lätt att plocka ur den. Ett skinn har däremot klister på baksidan och fästs därmed ganska hårt runt telefonen. dBrands skinn baseras på material från 3M som är formskuret för att passa olika telefonmodeller. Detta skinn är alltså inte unikt för iPhones utan finns för de flesta stora märken och modeller av telefoner och även surfplattor, laptops, Playstation 4, samt ett misslyckat försök med Nintendos Switch.

Efter en veckas väntan så landade ett stort plottrigt hårdpappskuvert i brevlådan innehållandes två versioner av skinnet. Ett för heltäckande installation och ett för den varianten jag föredrar där bara delar av baksidan täcks.

Några installationsinstruktioner medföljde inte kuvertet utan en hänvisning till dBrands Youtube-kanal med en instruktionsfilm hur skinnet ska monteras.

Så hur monteras skinnet? Ett skinn är som sagt inte ett skal där telefonen läggs i utan en tunn, men stryktålig, bit som klistras på telefonen. Installationen kan jämföras lite med hur ett skärmskydd monteras. Det krävs lite förberedelser samt tungan rätt i mun så att slutresultat inte blir något snett som man måste se och påminnas av resten av enhetens liv. Fördelen med dBrands skinn är att man får nästan obegränsat antal försök att sätta dit det och det syns väldigt snabbt ifall det hamnar snett. Man använder appleloggan på baksidan av telefonen som riktvisare.

Behövs några tillbehör som inte följer med skinnet? Ja, allting följer med men själva skinnet ska vikas upp över kanterna där knapparna sitter och för att kunna göra detta behövs värme från t.ex en hårtork under några sekunder.

Slutresultatet

Förutom ett bra skydd så ger det även telefonen ett unikt och coolt utseende. Jag köpte matte black som är helt svart och ger nästan lite känsla av en "inverterad" iPhone 5 eller SE som har svart över- och underkant samt grå baksida medan det här skinnet på en iPhone 6s ger svart baksida och grå över- och underkant.

Skinnet är dessutom lätt strävt vilket gör att telefonen inte känns lika hal som innan och den glider inte lika lätt iväg vilket en "naken" iPhone 6s gärna gör.

Syns det något slitage på skinnet? Nej. Jag har haft mitt i c:a 2 månader nu och än så länge så syns inga märken, repor eller flikar där limmet börjar lossna.

Syns det att det är något påklistrat telefonen? Vid nära betraktande så syns det såklart men redan efter några centimeter eller när den ligger på bordet så syns det inte alls.

Skadas telefonen när skinnet tas bort? Jag kan inte riktigt svara på den frågan då jag inte har haft för avsikt att ta bort skinnet men enligt internet så ska det gå bra utan att lämna några skador.

Betyg

Jag är mycket nöjd. Telefonen ser mycket bättre ut, den är lättare att hålla i och baksidan skyddas mot ytterligare slitage. Om jag ska hitta något negativt att säga så skulle det vara att det är lite pilligt att få skinnet på plats, speciellt om man väljer att även montera övre och undre delarna vilket är separata smådelar men jag vet inte om det går att beskylla dBrand för detta då telefonen fysiskt ser ut som den gör.

En annan liten negativ detalj är att det kan samlas lite skräp i kanterna runt den utskurna Appleloggan men även detta vet jag inte om det går att beskylla dBrand för, fysik är fysik.

Slutbetyg: 5 av 5

Länk: dBrands hemsida