Du var väl med och kickstartade Datormagazin retro förra sommaren? Kickstartern som resulterade i ett underbart retronummer med massa tillbakablickar till det gamla fina orginalet av Datormagazin som gavs ut under 80- och 90-talet.

Nu är det dags igen och de behöver all hjälp de kan få för att kunna publicera ytterligare ett retronummer av Datormagazin. Ett visst antal nummer av tidningar måste vara beställda innan tidningen kan ges ut. De är en bra bit bort från målet ännu men nog kan vi hjälpa och se till att det kommer ännu ett fullpackat nostalginummer av Datormagazin. Eller hur?

Joacim Melin hade i förra numret bl.a en lång intervjuv med legenden och chefsredaktören Christer Rindeblad och till det nya numret av Datormagazin Retro har det utlovats ännu fler nostalgiska intervjuer med de övriga medarbetarna som jobbade med tidningen på 80- och 90-talet. Dessutom kan man beställa lite extra prylar som t.ex en musmatta, t-shirt och t.om en mugg med ovan nämnda legend som motiv. (Christer alltså, inte Joacim. Red.anm).

Datormagazin roll i min uppväxt###

För mig så är det gamla Datormagazin en stor del av min uppväxt. Vi var bara två i klassen som hade en C64 och vi hade självklart varsin prenumeration på Datormagazin. Vi brukade ha med oss tidningen till skolan där vi diskuterade olika spel samt de senaste Basicprogramen i tidningen och våra klasskompisar fattade ingenting.

Jag minns även hur vi reagerade på det nya betygssystemet som infördes 1989. Min kompis tyckte -Har du sett? Fy fan va kasst!! medans jag tyckte att det var bättre än föregående systemet. Vi tyckte också att Tomas Hübner var så cool med sina tokiga skämt och upptåg i tidningen.

Jag och min DMZ-kompis var även och besökte Sollentunamässan ett år. Jag minns tyvärr inte mässans namn men Datormagazin hade en egen monter och det slutade med att vi såg Christer Rindeblad på avstånd och då vågade vi inte gå till montern. Han var juh en kändis!

Så här 29 år senare så kan jag fortfarande tycka synd om killen som svarade i telefon en kväll då Datormagazin körde en av sina spel-hotlines. Han förstod inte alls min fråga om spelet Head over heels som jag hade kört fast i och det slutade med att han läste upp en kodsnutt i Basic med en massa datarader som man skulle skriva in för att få evigt liv. Det fungerade såklart inte och såhär i efterhand så har jag förstått att jag behövde en cartridge för att stoppa spelet och mata in koden. Det var en liten annan tid 1988 utan internet.

Mina föräldrar var nog glada att det alltid tutade upptaget på Datormagazin BBS annars hade det kunnat sluta med många och långa modemsessioner följt av en dyr telefonräkning.

Utan Datormagazin hade jag nog knappt vetat att det fanns en uppföljare till 64an som hette Amiga. Utan Datormagazin hade jag nog aldrig åkt till Stockholm, den där första dagen på sommarlovet i sjuan. Jag hade nog aldrig åkt till affären som sålde mig en Amiga och som jag var livrädd att någon skulle stjäla från mig i tunnelbanan påväg hem. Utan Datormagazin kanske mitt datorliv och teknikintresse varit helt annorlunda.

Många av de gamla numren har jag kvar i källaren, räddade från flera omgångar av - Ska du inte slänga de där?

Så för mig är det givet att köpa detta nya nummer även om jag nog står över att vara elitsponsor det här numret.

Länk: Datormagazin retro